ClubTE Member op het podium: Martijn van Laak
In deze rubriek zetten we onze ClubTE-members op het podium. Waarom zijn ze member, hoe sportief zijn ze zelf en wat doen ze om het talent binnen hun eigen organisatie te empoweren? Deze editie Martijn van Laak, mede-oprichter van consultancy- en trainingsbureau LCG. Hij legt de verbinding tussen teamsport en organisatieontwikkeling.
Teamsporten als leerschool voor organisaties, met Jumbo-Visma als grote inspiratiebron
“Sport vind ik leuk om te kijken, leuk om te doen en ik leer vooral vanuit de sport. Ik ben veel met organisaties bezig en ik vind de parallellen met sport daarin mooi om te zien. Je hebt individuele sporten en teamsporten. Met name teamsporten vind ik interessant door de heldere doelen die er zijn en duidelijke spelregels. Dat zorgt ervoor dat iedereen binnen het team weet waar die mee bezig is. En ook weet hoe die dingen moet doen. Om je gezamenlijke doel te halen moet je als team samenwerken. Daarbij komt dat sportteams heel erg bezig zijn om steeds beter te worden. Dat is wat wij binnen LCG ook willen en wat we bij organisaties en hun teams doen. En daar is heel veel vanuit de sport van te leren.”
“Sportteams zijn heel erg bezig om steeds beter te worden. Dat is wat we binnen LCG ook willen en wat we bij organisaties doen.”
“Het sportteam wat mij het meest intrigeert is de Jumbo-Visma wielerploeg. En niet alleen omdat ikzelf fanatiek fietser ben. Zij durven een groot doel te stellen, namelijk het beste team van dit decennium worden. Dat is echt groots en overstijgend, heel ambitieus. Ze werken vanuit kernwaarden waarin onder andere het teambelang boven het individueel belang wordt gesteld. Om hun doel te halen en dus de prestaties als team en per individu te verbeteren gebruiken ze wetenschappelijke inzichten. Ze doen er alles aan om steeds te innoveren en de meest recente onderzoeken te gebruiken. Gevolg is dat ze bijna alles winnen. Ze moeten uitleggen wanneer ze een wedstrijd niet winnen. Wat bijzonder knap is in een sport waarin er zoveel goede teams en wielrenners zijn. Achter dit team zit een hele mooie visie en ik vind dat een prachtig voorbeeld dat je zo kan kopiëren naar organisaties. Organisaties die op deze manier zouden werken, die moeten wel succesvol worden.”
Kernwaarden als basis voor een goed team
“Bij LCG hebben we verschillende teams binnen de organisatie, met ieder hun eigen doelen. Maar we hebben wel allemaal dezelfde kernwaarden. Die zijn voor ons heel belangrijk. Je zou kunnen zeggen dat dat de spelregels zijn. Daardoor ontstaat er een cultuur waarin we op een bepaalde manier met elkaar omgaan. We zijn bewust op zoek naar collega’s die binnen deze cultuur passen. Dat zijn mensen die heel gemotiveerd zijn en de drive hebben om steeds beter te worden. Dat betekent onder andere dat je reflectief bent en tegen kritiek kan. En dat je niet alleen bezig bent met zelf beter worden, maar ook het verbeteren van de organisatie en het team waarvoor of waarin je werkt. Daar zie ik nog een parallel met sport, sporters hebben die drive ook om beter te worden. Zij doen er alles aan om een steeds betere prestatie neer te zetten. Bij ons is dat de klant elke keer zo goed mogelijk helpen. En daarvoor heb je persoonlijke ontwikkeling nodig.”
Persoonlijke ontwikkeling is vooral fouten maken
“Persoonlijke ontwikkeling is heel erg belangrijk. Naast bovengenoemde culture fit, kijken we naar wat voor talenten iemand heeft. Je hoeft bij ons niet alles te kunnen, maar je moet wel één of twee uitzonderlijke talenten hebben waarmee je een bijdrage aan het team kan geven. Daar blijft het niet bij. Afhankelijk van wat deze persoon wil en wat nodig is voor de organisatie blijven we onszelf ontwikkelen. Als wij ons sneller ontwikkelen dan onze concurrenten dan blijven we hen voor. Dus we hebben onze organisatie zo ingericht dat je allerlei kansen hebt om je persoonlijk te ontwikkelen.”
“Een voorbeeld hiervan is dat we werken met een talentmanager. Dat is een collega die met jou wekelijks bespreekt hoe het met jouw talentontwikkeling gaat. Eén keer in het half jaar heb je een talentgesprek waarin je samen kijkt naar de trend van je ontwikkeling. Je kijkt dan naar het afgelopen half jaar hoe het is gegaan en je bepaalt weer doelen voor het komende half jaar. Maar er zijn ook allerlei mogelijkheden om opleidingen te volgen, extra coaching te krijgen en we stimuleren heel erg dat er fouten gemaakt worden.”
“We stimuleren heel erg dat er fouten gemaakt worden.”
“Wat ons betreft gaat leren over dingen doen die je eerder niet deed of kon. Dat betekent dat je uit je comfortzone moet komen. Als je uit je comfortzone komt, kom je op onbekend terrein en is het onherroepelijk dat je fouten maakt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar wij vinden dat juist mooi. Het is een indicatie van dat collega’s nieuwe dingen aan het leren zijn. Daarom delen we die fouten elke twee weken met elkaar en wat we van die fouten hebben geleerd. Je leert daar zelf als “foutenmaker” actiever van, maar ook collega’s leren van jouw fouten. Dat is goed voor ieders ontwikkeling.”
Het 50-jarendoel: meer levensgeluk
“Sinds de oprichting van LCG in 2009 hebben we een 50-jarendoel en dat is het vergroten van het levensgeluk. Onze rol hierin is om organisaties sterker te maken. Als mensen zijn wij in staat om samen te werken. Daardoor kunnen wij als mens uitdagingen aan die andere diersoorten niet kunnen. Dat is iets heel moois. Wij willen helpen om organisaties zo sterk te maken dat zij hun doelen kunnen halen. Als dat eenmaal lukt, creëren we een sterkere samenleving die alle uitdagingen aankan die er zijn. Dat leidt dan uiteindelijk tot meer levensgeluk.”
“Als wij als mensen ons beter en sterker kunnen organiseren, dan kunnen we grotere maatschappelijke uitdagingen aan. Die kunnen we dan oplossen. Dat zit ‘m vaak in hoe je samenwerkt met elkaar, hoe je georganiseerd bent. De rol van LCG is om organisaties sterker te maken, zodat we grote maatschappelijke uitdagingen aankunnen. Wij streven naar levensgeluk en ons middel is organisatie sterker maken.”
Samenwerking LCG en TalentEmpowerment
“Dat we een samenwerking met TE hebben is niet zo gek gezien de parallel tussen topsport en teams sterker maken. Wij zijn daar dagelijks mee bezig. Daar waar klanten van TE vragen over de thema’s team- en organisatieversterking, werken we samen. We hebben allebei passie voor deze onderwerpen.”
LCG maakt organisaties klaar voor de toekomst. Dat doen ze door te adviseren, realiseren, trainen en coachen. Ze maken organisaties en teams sterker, elke dag weer en met iedereen, van werkvloer tot bestuurskamer. Met zulke organisaties wordt de samenleving mooier en wordt ‘samen leven’ fijner. Dit doen zij met als 50-jarendoel om het levensgeluk te vergroten.
Stories
Geef talent een podium. Empower Olympiërs in hun ontwikkeling van topsporter naar inspirerend leider.
Het empoweren van Olympiërs in hun ontwikkeling van topsporter naar inspirerend leider.
Clinics Sven Roosen in voorbereiding op de Rotterdam Marathon voor Ciphix
Sven Roosen bereidt de medewerkers Ciphix voor op de Rotterdam Marathon
(UITGESTELD) ClubTE Concert - Muzikaal talent ontmoet toptalent uit de topsport op het podium
Een bijzonder muzikaal hoogtepunt waarin toptalent uit de muziek toptalent uit de topsport ontmoet op het podium.