TExperience: Amber Verbraeken

TExperience: Amber Verbraeken

TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.

Dat zetten wij bovenaan onze website. En ja, dat klinkt natuurlijk allemaal hartstikke mooi als je dat zo leest. Dat wil iedereen wel. Maar wat levert het de sporters van TE nou echt op? In deze TExperience-serie sturen wij de sporters die aangesloten zijn bij TE 7 vragen op die zij zelf in maximaal 75 woorden beantwoorden. De antwoorden worden rechtstreeks overgenomen, althans… Op wat d’tjes en t’tjes na natuurlijk.

  1. Oké Amber, op internet lezen we dat jij dit jaar de overstap naar de Duitse Bundesliga hebt gemaakt, maar wat is iets dat we nog niet van jou weten?

Ik zou later ook nog heel graag willen reizen en veel van de wereld willen zien op een andere manier dan alleen de sporthallen van een land.

  1. Dan nog even terug naar de Duitse Bundesliga. Die competitie staat natuurlijk hoog aangeschreven. Wat is het grootste verschil tussen handballen in Duitsland ten opzichte van Nederland?

Heel simpel, in Duitsland is het op professioneel niveau en is het echt je werk, in Nederland valt er geen geld mee te verdienen en als je op het hoogste niveau speelt.

  1. Oké oké! En afgelopen zomer won jij met Jong Oranje de bronzen medaille op het WK. Hoe was de ervaring om op een dergelijk podium actief te zijn?

Super gaaf! Het was het laatste jeugd toernooi en om dat zo te mogen afsluiten was echt mooi meegenomen. Dat is toch iets waar je op terug blijft kijken.

  1. Na het winnen van een dergelijke medaille gaat het natuurlijk vaak over de overstap naar het ‘echte’ Oranje. Kan je ons vertellen hoe dat traject eruit ziet?

Ja, de jeugd selecties zijn nu gestopt, dat loopt tot U20. Vaak rond deze tijd zie je dat veel meiden de stap naar het buitenland maken, om zo nog meer te richten op te handbal en stappen te maken, ook op het fysieke stukje. Bij het ‘echte’ oranje is het dan niet zo dat er iedere week getraind wordt zoals dat wel bij de jeugdselecties was, omdat dan iedereen over de wereld speelt. De bondcoach maakt dan een list met namen, een longlist en daarna de definitieve lijst met de meiden die mee gaan naar toernooi.

  1. Naast het sporten ben jij ook op maatschappelijk vlak actief. Kan je ons wat meer vertellen over je studie en of dat wel te combineren valt nu je in Duitsland woont?

Dat is een gevoelige vraag haha. In Nederland ben ik begonnen met een MBO opleiding voeding en welzijn. Helaas ben ik hiervoor gezakt net voor het WK, en daarna stond me overstap naar Duitsland op het programma. Nu wordt er een manier gezocht waardoor ik alsnog mijn examen kan herkansen. Mooi doel voor 2023 op maatschappelijk vlak.

  1. Bij TE wordt jij gecoacht door Wietske de Ruiter, die natuurlijk als geen ander weet hoe het is om te moeten presteren op het hoogste niveau. Op wat voor manier helpt zij jou richting Parijs?

Het is super fijn om begeleid te worden door iemand die buiten mijn situatie staat. Die echt mijn kant van het verhaal aanhoort en me op basis daarvan helpt. Natuurlijk zijn er ook mijn ouders, vriend en vriendinnen die me steunen maar dat is toch anders, omdat die niet in het zelfde wereldje hebben gezeten.

  1. En als laatste… Waarom zou jij TE aan elke andere sporter aanraden? Of juist niet, dat kan natuurlijk ook…

Ik vind het heel fijn om aangesloten te zijn bij TE, omdat het voelt alsof je in een team zit waar iedereen het beste met je voor hebt en je echt willen helpen waar kan. En het mooie vind ik dat je er ook wat voor terug krijgt, omdat je aangesloten bent en je gekoppeld wordt aan een bedrijf. Op die manier leer je ook veel van de maatschappelijke wereld en hoe het zit om in zo’n team te zitten.

Is je interesse gewekt? Heb je vragen?

Neem contact met ons op