Verbinden, inspireren en terugblikken tijdens de ClubTE Season Kick-Off

Verbinden, inspireren en terugblikken tijdens de ClubTE Season Kick-Off

De zomer van 2024 draaide om hét ultieme sportevenement: de Olympische Spelen in Parijs. Maar liefst 11 sporters die verbonden zijn aan ClubTE gaven alles om hun beste prestatie neer te zetten in de strijd om de gouden medaille. Om deze bijzondere prestaties te vieren, anderen te inspireren, vooruit te blikken en stil te staan bij wat nodig is voor topsport, vond de kick-off van het seizoen 2024-2025 plaats. Een middag vol inspiratie voor iedereen die betrokken is bij de Club TalentEmpowerment.

Het Olympische gevoel

Jeroen Otter zei het zelf ook later tijdens zijn presentatie: ‘Om als topsporter goed te kunnen presteren, is de omgeving waarin je moet presteren van belang.’ Daarom werd iedereen verwelkomd in het Olympisch Stadion in Amsterdam, een unieke locatie in Nederland waar veel memorabele sportprestaties zijn behaald. Voor de kick-off van het nieuwe seizoen werden sporters, members en experts uitgenodigd voor een middag waarin stil werd gestaan bij de unieke prestaties tijdens de Olympische Spelen. En hoe kun je het Olympische gevoel beter ervaren dan met Franse chansons, gespeeld bij binnenkomst door de studenten van het conservatorium? Want ook muziek verbindt!

Petje op, petje af!

Tijdens de sessie kwamen de Olympische prestaties uitgebreid voorbij. Om de kennis over de behaalde resultaten te testen bij de genodigden, organiseerden hockeyspeelsters Marijn Veen en Frédérique Matla een interactieve kennisquiz! Er werd over alle sporters die hebben deelgenomen aan de Spelen een interessante vraag gesteld. Want in welke wedstrijd won Elles Dambrink ook alweer het belangrijke setpoint? Was dit tegen topteam Turkije of toch tegen de uitdagende Canadezen? Vele aanwezigen bleken nauw betrokken te zijn geweest bij het volgen van de prestaties en een aantal van hen stonden tegenover elkaar in de finale. Een mooie start van een middag vol inspiratie.

Een unieke persconferentie speciaal voor sporters, experts en members

Na de kennisquiz kregen members en experts de gelegenheid om vragen te stellen aan de sporters tijdens een persconferentie. Mirthe Akkerman en David Nunen trapten de persconferentie samen af om hun weg naar de Olympische Spelen toe te lichten. Zij wisten zich dit jaar te kwalificeren en kregen de kans om toe te lichten hoe dit voelt. Daarbij stonden zij stil bij hoe het is om in teamverband te sporten, waar trainingspartners tegelijkertijd ook concurrenten voor de kwalificatie van de Spelen zijn. Mirthe: ‘Misschien is het zelfs beter om niet met je concurrenten te trainen. Je maakt elkaar beter en leert veel van elkaar, maar dat kan ook net het verschil zijn in de kwalificatie.’ En volgens David speelt de teamomgeving erg mee: ‘Een coach is erg belangrijk om de rust in het team te bewaren. Iedereen wil zich kwalificeren voor de Spelen en dan ontstaan er spanningen op het moment dat maar één persoon zich mag plaatsen.’

Sporters Sven Roosen, Sofie Dokter, Sara Wennekes, Renée van Laarhoven, Marijn Veen, Frédérique Matla, Sanne Koolen en Josine Koning plaatsten zich wel voor de Spelen en hebben afgelopen zomer gestreden voor het maximale resultaat. Tijdens de persconferentie konden zij ingaan op de beleving van de Spelen. Wat was hun mooiste moment op de Spelen en wat maakte de Spelen voor hen zo bijzonder? Sven en Sofie (meerkampatleten) vonden bijvoorbeeld het gevoel van het stadion al magisch en Sara Wennekes (windfoilster) hoopte op een beter resultaat, maar heeft genoten van de wateren in Marseille.

Josine Koning kwam met een dubbel gevoel terug van de Olympische Spelen. Zij ging mee als reserve speelster en volgde het team daarom vanaf de tribune in Parijs. Een moeilijk proces waar ze tijd voor nodig heeft, maar tegelijk is zij erg trots op het team. Want zij, Sanne, Renée, Marijn en Frédérique, hebben het maximale resultaat weten te behalen: een Olympische gouden medaille. Deze hadden zij ook meegenomen om met trots te laten zien. Volgens Frédérique was deze medaille ook het enige resultaat dat zij konden halen: ‘Zilver was niet eens een optie.’

Hoe ziet de weg naar een gouden medaille eruit?

Het behalen van een gouden medaille is een knappe prestatie die de hockeyvrouwen en Annette Duetz dit jaar makkelijk leek te gaan, maar om daar te komen moet je langs verschillende uitdagingen. Jeroen Otter, de coach van de coaches binnen NOC*NSF, ging daarom dieper in op de weg naar succes. Niet alleen hard werken door veel te trainen, maar ook de omgeving draagt bij aan het succes van een sporter. Denk hierbij aan de locatie waar je traint of juist waar je de rust neemt. Jeroen: ‘Om een boom te kunnen laten uitgroeien tot een prachtig grote boom, moeten de wortels eerst aarden en groeien, want uiteindelijk zorgen die voor de stabiliteit. Met andere woorden: je moet vertrouwen krijgen in je omgeving en jezelf, zodat je conflicten kunt aangaan en op dat podium terechtkomt.’

Empoweren om het maximale te bereiken

De missie van Club TE is om toptalenten in de Nederlandse topsport in staat te stellen het maximale uit hun sportieve, maar ook maatschappelijke kracht te halen. Daarom is de samenwerking met maatschappelijk betrokken partners zoals Spieren voor Spieren, It 4 Kids, Nic&Mic en de Cruyff Foundation belangrijk. Sporters gaan samen met deze betrokken partijen aan de slag om doelen te bereiken. Dit gebeurt onder andere via presentaties en workshops, maar ook kleinere gebaren zoals het doneren van sportspullen om kinderen in sportarmoede te ondersteunen.

Road to Milaan & Los Angeles

Na een terugblik op de Olympische Spelen in Parijs is het tijd om te werken aan de weg naar Los Angeles 2028. Daar waar hopelijk nog meer sporters hun maximale prestatie kunnen neerzetten en de aankomende vier jaar nog harder kunnen werken aan de sportieve, maar ook maatschappelijke impact. Daarom werken in totaal 44 sporters die ondersteund worden door Club TE, samen met 37 members en 78 experts aan dit doel. Blijf ons en de sporters volgen voor de road to Los Angeles!

Club TE Events voor op de agenda!

  • TE Padel Tour Beat the Champions, 5 maart 2025 Plaza Padel Amsterdam
  • Talenten Podium Leiderschap, 8 juni 2025, Q&A in Amersfoort

Is je interesse gewekt? Heb je vragen?

Neem contact met ons op